Φέτα Π.Ο.Π , όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Φέτα Π.Ο.Π , όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Αν σας ζητούσαν να αναφέρετε το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό τυρί ΠΟΠ , που διαχρονικά αποτελεί το σύμβολο της ελληνικής τυροκομικής παράδοσης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας , τότε σίγουρα θα μιλούσατε για την ελληνική φέτα ΠΟΠ.

Η ελληνική φέτα ΠΟΠ είναι πλούσια σε γεύση, βουτυράτη ή πικάντικη, σκληρή ή μαλακή, και συνδυάζεται άψογα με όλα τα φαγητά, απογειώνοντας κάθε σας πιάτο και κάνοντας το μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία.

Πως παράγεται η φέτα ΠΟΠ?

Η ελληνική φέτα ΠΟΠ παράγεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα, στο οποίο οφείλει το χρώμα της αλλά και την ιδιαίτερη και πιπεράτη γεύση της.

Το γάλα , αφού συλλεχθεί πηγαίνει στο τυροκομείο και αφού υποβληθεί σε διαδικασία πήξης τότε τοποθετείται σε ειδικά δοχεία, που χρησιμεύουν για την τελική στράγγιση της φέτας.

Στη συνέχεια όταν η φέτα στραγγιστεί, κόβεται σε κομμάτια και στο πάνω μέρος τους προσθέτουμε χοντρό αλάτι.

Η φέτα όμως ,όπως όλα τα τυριά ,απαιτούν ένα συγκεκριμένο χρόνο ωρίμανσης υπό καθορισμένες πολύ αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες ώστε να διασφαλιστεί ότι στο τέλος θα έχουμε ένα κορυφαίο προϊόν τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από άποψη γεύσης. Συγκεκριμένα Ο αέρας στον θάλαμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 °C και η σχετική υγρασία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 85%. Αυτό το στάδιο ωρίμανσης μπορεί να διαρκέσει έως 15 ημέρες.

Το δεύτερο στάδιο ωρίμανσης απαιτεί συνθήκες ψύξης σε σταθερή θερμοκρασία 2-4 °C. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης του τυριού ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο μήνες. Μόνο τότε το τυρί αποκτά την πλούσια γεύση και το άρωμα που χαρακτηρίζουν τη φέτα.

 

Ποια είναι η διατροφική αξία της φέτας?

Η ελληνική φέτα ΠΟΠ είναι ένα πολύ θρεπτικό τυρί και πιο συγκεκριμένα ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, η φέτα έχει ενέργεια ίση με 264kcal/1104.6 kJ. Περιέχει 14.2g πρωτεΐνης, 21.3g ολικών λιπιδίων (εκ των οποίων 14.9g κορεσμένα, 4.6g μονοακόρεστα, 0.6g πολυακόρεστα) και 4.1g υδατανθράκων.

Πόση φέτα παράγεται στην Ελλάδα?

Στην Ελλάδα ετησίως παράγονται 120.000 τόνοι φέτας, από αιγοπρόβειο γάλα, με μεγάλο μέρος εκ των οποίων να εξάγεται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύει πως μικροί και μεγάλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό λατρεύουν τον ελληνικό αυτό τυροκομικό θησαυρό.

Η σήμανση Π.Ο.Π….

Τι σημαίνει ο όρος Π.Ο.Π?

Με τον όρο Π.Ο.Π εννοούμε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), και σημαίνει πως τα τυριά προέρχονται από συγκεκριμένη περιοχή και τα  ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού οφείλονται στο συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα η σήμανση Π.Ο.Π σε ένα προϊόν σημαίνει ότι η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία ενός προϊόντος γίνεται μόνο εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων.

Πως μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη και λαχταριστή ελληνική φέτα ΠΟΠ:

  • Σε τραγανή και πλούσια τυρόπιτα με ελληνική φέτα ΠΟΠ:

  • Μαζί με λαχταριστά παραδοσιακά γεμιστά:

 

  • Στη σαλάτα σας ως το απόλυτο συνοδευτικό:

  • Σάντουιτς με ελληνική φέτα ΠΟΠ ,φρέσκο ψωμί, ελιές και ζουμερή ντομάτα.

Το περιεχόμενο της παρούσας εκστρατείας προώθησης εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις του συντάκτη ο/η οποίος(-α) φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν έγγραφο.

* το γιαούρτι δεν συμπεριλαμβάνεται στα ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα

Image